Seyyar tezgahlardan 5 TL'ye gözlük alıp sağlığınızı bozmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 15:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Baharın gelmesi ile birlikte seyyar tezgahlarda 5 TL'ye satışa sunulan güneş gözlükleri de halkın sağlığını tehdit etmeye başladı. Uzmanlar, güneş ışınlarının zararlarından korunmak için tercih edilen ucuz gözlüklerin kalıcı göz hastalıklarına sebep olabileceği uyarısında bulundu.

Konya Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin, güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özelliğin ultraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerektiğini söyledi. Ozon tabakasının incelmesiyle insanların maruz kaldığı zararlı ışınların göz sağlığını olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr Zengin, güneş gözlüğü alınırken cam renginin de büyük önem taşıdığını açıkladı. Prof. Dr. Zengin, "Biz özellikle gri, kahverengi ve yeşil tonlarının tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Bu renkte olan camlar, insanların çevrelerindeki renkleri algılamalarını bozmuyor ve rahat bir görüş sağlıyor. Koyu siyah renkli gözlükler ise renk algılamasını olumsuz etkiliyor. Görüş mesafesi azalıyor. Gözlüklerin normal ışığı yüzde 70-80 oranında kesen gözlüklerin kullanılması daha sağlıklı." dedi.

'UCUZ DİYE SOKAKTA SATILAN GÖZLÜKLERİ TERCİH ETMEYİN"

Güneş gözlüğünde cam kalitesinin önemli olduğunu ve göz sağlığı için bu kaliteden ödün verilmemesi gerektiğini ifade eden Nazmi Zengin, "Özellikle sokakta satılan tezgah üstü gözlüklere vatandaşlarımız kesinlikle itibar etmemelidir. Bu gözlüklerin camları güneş ışınlarını süzmez ve çeşitli göz hastalıklarına yol açabilir. Güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalanan yerlerden alınmalıdır. Markasız, ucuz ve kalitesiz bir gözlük almak ekonomik olarak uygun olabilir ancak göz sağlığımızdan önemli değildir. Bu nedenle eğer alınacaksa biraz daha kaliteli ve uygun gözlükler tercih edilmelidir" diye konuştu.

Güneş gözlüklerinin insan sağlığı için bir araç olmaktan daha çok aksesuar gibi kullanılmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Zengin sözlerini şöyle sürdürdü: "Güneş gözlüğü ve normal gözlükler birer aksesuar değildir. Bunlar göz sağlığımızı korumak için gerekli ürünlerdir. Bu nedenle gözlük seçerken moda ve diğer unsurlardan çok kalitesi ve yüze uyumluluğu dikkate alınmalıdır. Camlar kadar çerçevenin doğru seçimi de önemlidir. Yüze oturan ve insanı rahatsız etmeyen çerçeveler tercih edilmeli, sırf moda diye insanı rahatsız eden çerçevelerden uzak durulmalıdır. Aşırı büyük veya aşırı küçük çerçeveler yerine göze ve yüze tam oturan, herhangi bir harekette düşmeyecek türde çerçeveler tercih edilmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber